Towarzystwo Obenautów Polskich


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Preparowane mieso
Autor Wiadomość
Elli 
Administrator


Dołączyła: 10 Sty 2010
Posty: 2045
Skąd: Przyszłości
  Wysłany: 2013-03-20, 02:16   Preparowane mieso

Ludzkosc upada coraz nizej. To strasznie smutne. Ostrzezenie dla tych co jeszcze nie wiedza.

Cytat:
Prawdziwe czy klejone?

Im więcej wiemy na temat tego, co dorzucają nam do jedzenia, tym bardziej chcemy mieć własny ogródek.

Zaczęło się od różowego szlamu, którego tysiące ton zakupił amerykański Departament Rolnictwa. Szlam miał zastąpić prawdziwe mięso na stołówkach w państwowych szkołach, jednak wzbudził protesty opinii publicznej i ekspertów od żywienia.

Później dowiedzieliśmy się o "wyskrobkach z tuńczyka", kolejny tańszym zamienniku prawdziwego mięsa, który doprowadził do masowych zatruć salmonellą. Po takich atrakcjach konsumenci w USA coraz głośniej domagają się większej kontroli i przejrzystości składników jedzenia.

Jednak im więcej będzie wiadome, tym bardziej będziemy przerażeni. Sarah Klein z Center fot Science in the Public Interest twierdzi:
Trzeba to jasno powiedzieć obywatelom. Jeśli obrzydził was różowy szlam, tego jest więcej. Znacznie więcej. W dodatku w tamtym przypadku mówiliśmy o produkcie, który nie jest groźny dla zdrowia.

Najnowszym tematem amerykańskiej debaty o zdrowszym jedzeniu jest klej mięsny. Jest to potoczne określenie transglutaminazy, enzymu używanego do wiązania małych kawałków mięsa tak, aby finalny produkt wyglądał na jednolity.

I tak, gdy konsumenci kupują w sklepie, dajmy na to polędwicę, sądzą, że to po prostu solidny kawał wołowego mięsa. Nie wiedzą, że to równie dobrze może być "układanka" z setek włókien i skrawków. Takie praktyki mogą być groźne dla zdrowia, gdyż utrudniają kontrolę tego, w jakich warunkach było składowane i przetwarzane takie "składane" mięso.

Na szczęście stosuje się je na bardzo niewielką skalę, głównie dla poprawienia wyglądu mięsa w naprawdę drogich restauracjach, kasynach i na statkach wycieczkowych.


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8kLEWcs6jKc&list=PLYv7v4bw4OqNZKhLRs_V4Kw93KFQwtL1Z[/youtube]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,3 sekundy. Zapytań do SQL: 13